August72012
grofjardanhazy:

Class of 61 ~ tabló kép (by gdraskoy)
In 1956 after the Russian troops crushed the Hungarian revolution the Forestry University of Sopron students and professors fled the country. UBC gave us a home and I graduated in 1961. I am the sixth from the left.
(No, ilyenről még nem hallottam soha, hogy egy egész évfolyam plusz a tanári kar meglépett volna ‘56 után)

56’ban, a Soproni egyetemisták, mikor látták h jönnek vissza az oroszok, maradt pár órányi, napnyi idejük hogy döntsenek: akkor úgy döntöttek hogy ezt a sokat megélt nemes hagyományt (Trianon miatt Selmecbányáról menekítették Sopronba), a saját maguk szellemi tőkéjét és a sorsukat nem hagyják egy ilyen uralom alatt kibontakozni, és kimenekítik amíg jobbra nem fordul a helyzet. Éjszaka a határon át szöktek Bécsbe, az évfolyam és a tanári kar nagyrésze. Ott levelet írtak számos egyetemre a kialakult helyzetről, azzal a kéréssel hogy adjanak lehetőséget hogy folytassák saját nyelven saját hallgatóiknak az oktatást. Mindössze 3 Egyetem válaszolt pozitívan, ezek közül egyedül a Vancoveri vállalta: felépít nekik egy egyetemi szárnyat, ahol saját nyelvükön folytathatják, és biztosítják hogy magyarnyelvű oklevelet adnak, (tehát nem illesztik be a saját képzésükbe). A kar neve a Sopron Forestry Faculty lett, talán még ma is üzemel. (a filmben nagyon érdekes életutakat mutat be a végzett hallgatókról). Rendszeresen találkoznak, és tartanak szakesteket. Személyes élményem, a film végén egy ilyen összejövetelt mutat be, az idős eredeti “balek-nélküli évfolyam” öreg, sokat megélt Firmái vigyázzban állva éneklik az Erdészhimnuszt, családjukkal és unokáikkal. Torkomat szorította a sírás a meghatottságtól.A Selmeci hagyományokat, a bajtársiasságot, önzetlen segítségnyújtást, testvériséget azóta is örökítik tovább generációról generációra.(természetesen az oroszok azonnal dezertőröknek és hazaárulóknak titulálták. Egy könyvön kívül alig lehetett erről tudni, addig amig pár éve eme a 2 képviselőjük (akik a filmet készítették a jelenleg élő hagyományörzőknek, bemutatni hogy nem felejtették el a közös gyökereket) meg nem látogatott minket bemutatni a filmet.

grofjardanhazy:

Class of 61 ~ tabló kép (by gdraskoy)

In 1956 after the Russian troops crushed the Hungarian revolution the Forestry University of Sopron students and professors fled the country. UBC gave us a home and I graduated in 1961. I am the sixth from the left.

(No, ilyenről még nem hallottam soha, hogy egy egész évfolyam plusz a tanári kar meglépett volna ‘56 után)

56’ban, a Soproni egyetemisták, mikor látták h jönnek vissza az oroszok, maradt pár órányi, napnyi idejük hogy döntsenek: akkor úgy döntöttek hogy ezt a sokat megélt nemes hagyományt (Trianon miatt Selmecbányáról menekítették Sopronba), a saját maguk szellemi tőkéjét és a sorsukat nem hagyják egy ilyen uralom alatt kibontakozni, és kimenekítik amíg jobbra nem fordul a helyzet. Éjszaka a határon át szöktek Bécsbe, az évfolyam és a tanári kar nagyrésze. Ott levelet írtak számos egyetemre a kialakult helyzetről, azzal a kéréssel hogy adjanak lehetőséget hogy folytassák saját nyelven saját hallgatóiknak az oktatást. Mindössze 3 Egyetem válaszolt pozitívan, ezek közül egyedül a Vancoveri vállalta: felépít nekik egy egyetemi szárnyat, ahol saját nyelvükön folytathatják, és biztosítják hogy magyarnyelvű oklevelet adnak, (tehát nem illesztik be a saját képzésükbe). A kar neve a Sopron Forestry Faculty lett, talán még ma is üzemel. (a filmben nagyon érdekes életutakat mutat be a végzett hallgatókról). Rendszeresen találkoznak, és tartanak szakesteket. Személyes élményem, a film végén egy ilyen összejövetelt mutat be, az idős eredeti “balek-nélküli évfolyam” öreg, sokat megélt Firmái vigyázzban állva éneklik az Erdészhimnuszt, családjukkal és unokáikkal. Torkomat szorította a sírás a meghatottságtól.
A Selmeci hagyományokat, a bajtársiasságot, önzetlen segítségnyújtást, testvériséget azóta is örökítik tovább generációról generációra.
(természetesen az oroszok azonnal dezertőröknek és hazaárulóknak titulálták. Egy könyvön kívül alig lehetett erről tudni, addig amig pár éve eme a 2 képviselőjük (akik a filmet készítették a jelenleg élő hagyományörzőknek, bemutatni hogy nem felejtették el a közös gyökereket) meg nem látogatott minket bemutatni a filmet.

Page 1 of 1